Skruvrobinia i svensk trädgård

Skruvrobinia, en unik raritet för zon 1.


När jag träffar människor som delar med sig så blir jag alldeles glad. Förra året kom jag i samspråk med en kvinna som frågade efter skruvrobinia, Robinia pseudoacacia ’Lace Lady’. Hon tyckte den var så vacker, och när jag fick se bilden var jag själv tvungen att ta reda på mer. Så, har du ett skyddat varmt läge med genomsläpplig jord i zon 1, så gå på jakt efter denna raritet. I engelskspråkiga länder går skruvrobinian också under namnet ’Twisty Baby’.

Skruvrobinia i svensk trädgård

Skruvrobinia, Robinia pseudoacacia ’Lace Lady’. Går också under namnet ’Twisty Baby’. Foto: Britt-Marie Nordström

Utseende: Den lövfällande skruvrobinian är antingen ympad på färdig stamhöjd på sin storasyster robinian, Robinia pseudoacacia, och blir därför bara knappt två meter högt, eller säljs som en flerstammig buske, också den knappt två meter hög. Barken är vackert fårad (skruvad), liksom de friskt gröna bladen är, och grenarna, främst yngre grenar, är starkt snodda och vridna. Skruvrobinian har ett hängande växtsätt och har liksom vanlig robinia ett bladverk som är skirt och parbladigt. Blommorna hänger i vita klasar. Den blommar inte på årets grenar, utan på äldre grenar och blomningen kan vara något sparsammare än hos robinian och klotrobinian. Det är emellertid för den skruvade siluetten vintertid, och de krulliga avlånga bladen som trädet är odlingsvärt, och vid bara lätt vind fladdrar bladverket vackert, rapporteras det om från engelska trädgårdssajter.

Var trivs skruvrobinian? I zon 1, i skyddade lägen på lätt och varm jord, det vill säga genomsläpplig jord med mycket organiskt material, eller sandig jord med organiskt material. Den kan dock anpassa sig till olika jordar på sydligare breddgrader, men jag tror att det är klokt att låta den värsta vinterfukten i Sverige undgå detta träd, varför en genomsläpplig jord nog är det bästa.

Bladen på skruvrobinia

Skruvrobinians skruvade blad. Foto: Loree Bohl för www.plantlust.com

Hur sköter man den? Liksom alla lite mindre träd behövs skruvrobinian inte beskäras, om den inte blir riktigt risig, då man tar bort äldre grenar. Vill man dock ha ett ännu mer skruvat växtsätt gör man klokt i att beskära långt ner mot marken så att nytillväxten kan få utrymme. Beskär efter blomningen. Se till att ha en avsedd plats för trädet från början så att du inte behöver flytta det, och räkna med ett omfång på 2×2 meter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *